Hírek

OkosOvi projekt videó

Örömmel osztjuk meg első projektvideónkat amely bemutatja az mérő-értékelő rendszerünk elkészült feladatait. 

okosovi_eu.mp4

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA KÖZÉPISKOLAI KÉMIAVERSENY 2024 FELHÍVÁS

Középiskolásoknak szóló Kémiaverseny 2 fordulóban!

Bővebb információ ITT érhető el!


Ismered meg az OkosOvi projektünket

Milyen innovatív tevékenységet tud folytatni két óvoda és egy alapítvány?

Milyen szoftver fejlesztünk kiknek és miért?

Mindent megtalálsz ITT


Szeptember 27-én és 28-án több mint száz helyszínen várhatóan 2000-nél is több program várja majd a tudomány iránt érdeklődőket, legyenek gyerekek, diákok vagy bármilyen életkorú felnőttek. 

Bár messze még az ősz, de mi már szeptember végére készülünk, ugyanis idén is lesz Kutatók Éjszakája. A méltán népszerű rendezvényt – csakúgy, mint a korábbi években – az RCISD Regionális Tudásközpont és a köré szerveződött FAWORIT konzorcium rendezi, amely tizedik alkalommal nyerte el az Európai Unió Marie Skłodowska Curie kezdeményezésének támogatását. A rendezvényhez idén is több száz intézmény – egyetemek, kutató intézetek, könyvtárak, levéltárak, múzeumok – csatlakozik, amelyek előre láthatólag kétezernél több programmal várják majd az érdeklődőket. 

Idén huszadik alkalommal kerül megrendezésre egész Európában a kutatói életpályát, illetve magát a tudományos kutatást népszerűsítő Kutatók Éjszakája, hagyományosan szeptember utolsó péntekjén, illetve az utóbbi években szombatján is, tehát 2024-ben szeptember 27-én és 28-án

A részletes program szeptember elejétől lesz elérhető a Kutatók Éjszakája honlapján (www.kutatokejszakaja.hu), ahol addig is érdekes hírek olvashatók a tudomány világából, csakúgy, mint a rendezvény Facebook oldalán: https://www.facebook.com/kutatokejszakaja


Beporzók napja 2024

2018. óta tartjuk hazánkban a Beporzók Napját, amelynek célja annak tudatosítása, hogy milyen fontos szerepet töltenek be az élővilágban és saját életünkben is a beporzók.

Európában a termesztett növényfajok kétharmada rovarbeporzású, így részben saját éléskamránk bősége is múlik rajtuk. A veszélyeztető tényezők között szerepel a mezőgazdasági művelés és az építmények miatt csökkenő élettér, illetve a rovarölő vegyszerek használata, valamint a közvetett emberi hatások miatt a növényi sokféleség csökkenése a természetes élőhelyeken is.

A beporzók sokat tesznek értünk, mi is tegyünk értük!

A jeles nap alkalomból idén március 9-én számos program várja az érdeklődőket ország-szerte, mint például:

Első Erasmus+ projektünk nyitó ülése

Az Erasmus+ program iránti szenvedély és elkötelezettség töltötte be a levegőt Nagyszalonta városában, amely otthont adott projektünk nyitó eseményének. Az esemény kulcsfontosságú mérföldkő volt partnerségünkben, és lehetőséget adott a kölcsönös megismerkedésre és terveink részletesebb kidolgozására.

A nyitó eseményen a konzorcium koordinátora, Mosolykert Óvoda és a Alapítványunk munkatársai prezentálták a projekt mérföldköveit, legfontosabb feladatait. Az előadások után egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül azokat a legfontosabb szakmai kérdéseket is megvitattuk, amelyek a közös célok gördülékeny megvalósításához szükségesek. A beszélgetés után a Toldi Óvoda körbevezetést tartott, amely során több ötlet és módszertan került elő az oktatás, nevelés területén. 

Nagy öröm számunkra, hogy egy ilyen értékteremtő projektben vehetünk részt.


VERSENYFELHÍVÁS 

Ha szereted a fizikát, a kísérletezést, jól beszélsz angolul, és egy életre szóló élményre vágysz, akkor itt a helyed! A Fizika Világbajnokságnak is nevezett IYPT (Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye, angolul International Young Physicists’ Tournament) egy angol nyelvű, kísérleti fizikai csapatverseny, ahova a világ minden tájáról (több mint 30 országból) érkeznek középiskolások, hogy összemérjék tudásukat. Az IYPT a XXI. század kihívásainak megfelelő készségeket vár el az indulóktól: nemcsak a fizikában kell jártasnak lenni, hanem az eredményeket prezentálni és megvédeni is tudni kell! A résztvevő diákok a versenyt megelőzően elvégzett fizikai méréseiket és kutatásaikat egy – angol nyelven előadott – tudományos prezentáció formájában mutatják be a rivális csapatoknak.

Az IYPT verseny magyarországi első fordulójára (Hungarian Young Physicists’ Tournament, HYPT) a hypt.elte.hu oldalon való regisztráció határideje: 2023. október 31. éjfél.

A jelentkező diákoknak egy tetszőlegesen választott IYPT problémáról (elérhetőek itt: iypt.org/problems/problems-iypt-2024) egy legfeljebb 8 oldalas magyar nyelvű dolgozatot kell beküldeniük. Beküldési határidő 2023. november 28. Ezek alapján a legjobbak az ELTE TTK-án, december közepén megrendezésre kerülő szóbeli fordulón vehetnek részt. Az induló diákoknak itt az általuk beküldött előadást élőben kell előadniuk 10 percben, majd kutatásukat megvédeniük.

Jelentkezés, a feladatok szövege és további információk az hypt.elte.hu weboldalon.
Az Egis Gyógyszergyár támogatásával az RCISD Regionális Tudásközpont mint az Európai Kutatók Éjszakája magyarországi koordinátora a Kutatók Éjszakájának idei eseményeihez kapcsolódva kerekasztal-beszélgetést szervezett a kémiaoktatás helyzetéről, valamint a kémia mint tantárgy népszerűsítésének lehetőségeiről. A rendezvénynek az Egis Gyógyszergyár biztosított helyszínt, és a tanárok mobilizálásának is aktív részese volt.

A rendezvényen a közép- és felsőfokú oktatásban dolgozó tanárok, a sajtó képviselői, illetve a Kutatók Éjszakája szervezői vettek részt.

A résztvevők a beszélgetés során a kémiatanítás kihívásairól, problémáiról és a lehetséges megoldásokról osztották meg gondolataikat. Az elhangzott vélemények alapján a három legégetőbb gond a relatív alacsony óraszám, a tanár-, valamint az eszközhiány. Kiemelték, hogy

A Kutatók Éjszakája szervezői az Egis Gyógyszergyár Zrt-vel együttműködve támogatnak minden olyan kezdeményezést, ami a kémia népszerűsítését és a megismert jó gyakorlatok elterjesztését szolgálja.

Az eseményről további részleteket ITT olvashat.


A kémia talán sosem volt ilyen meghatározó, mint napjainkban. És ezt nem csak a tanárod, a Breaking Bad vagy a dr. House állítja. A kémiatudás olyan hatalom, amelynek segítségével a valóságban is biztos karriert alapozhatsz.


Bővebb információ ITT érhető el!Gulyás Balázs orvost, neurobiológust nevezte ki a miniszterelnök az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökének 2023. május 1-jei hatállyal.

A kinevezésről további információ ITT érhető el.

Egis-KutÉj Középiskolai Kémiaverseny 2022

FELHÍVÁS

9-12. osztályos diák vagy?

Tisztelt Iskolák, Kedves Tanárok!

A korábbi évek hagyományait tartva idén is megszervezzük középiskolásoknak szóló kétfordulós kémiaversenyünket. A rendezvényre új helyszínen, az Egis Gyógyszergyár Zrt.-ben, szeptember 30-án, szombaton kerül sor. Megkérjük a kedves Tanárokat, hogy diákjaiknak az alábbi versenyt hirdessék, minden lelkes kémikusjelöltet bátorítsanak. A határidők szorosak, kérjük, vegyék figyelembe!


A versennyel kapcsolatos információk és részletek a következők:

Sok szeretettel várjuk a nevezéseket! 

Üdvözlettel:

Merza András (+36305360030)

A Kutatók Éjszakája projekt felelőse


Peregi Balázs

senior fejlesztő analitikus Egis Gyógyszergyár

Szülői nyilatkozat linkje itt elérhető.

A verseny az Egis Gyógyszergyár Zrt. támogatásával valósul meg.


Sikeresen lezajlott a 2021-es Kutatók Éjszakája!


A nívós programsorozat az idei évben sem maradhatott el. A látogatók több mint 2300 programon közül választhattak. A pandémiára való tekintettel, lehetőség volt online és hibrid eseményeken is részt venni. Ezek közül több mint 100 program azonnal elérhető! Az érdeklődök különböző tudományterületekről hallhattak előadásokat vagy éppen interaktív foglalkozásokon vehettek részt. Ezúton is köszönjük a részvételt!


Idén alapítványunk támogatta a magyarországi kutatók éjszakája programsorozat megrendezését. Hozzájárultunk ahhoz, hogy az oktatási intézmények, az ELKH kutatóintézetek, az MTA, a múzeumok, a közkönyvtárak és civil szervezetek számára országos szinten ingyenes lehessen a honlapon való megjelenés és regisztráció.


Már várjuk a 2022-es Kutatók Éjszakáját, ahol még több érdekes, tudományos programmal várunk minden kedves érdeklődőt. Népszerűsítsük együtt a tudományt! 


Az idei évben kulcsszerepe volt a nagylelkű szponzoroknak, akik nélkül kevésbé hatékonyan valósulhatott volna meg a nagy múltú program. Ezúton is köszönjük a támogatást:


az MVM csoportnak, aki ezüst támogatóként vett részt!


További támogatóink:


Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft.


Nokia Corporation


Mediso Kft.


Evosoft Hungary Kft.


Morgan Stanley


VARINEX Zrt.


IncQuery Labs Zrt.


Logiscool Kft.


KRIO Intézet


Turbine AI


Abacusan Stúdió


Smartopert Kft.


Kamilla Optika


Optométer Optika


IDÉN IS LESZ A KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!

A több mint egy évtizede rendszeresen visszatérő őszi nagy tudományfesztiválra 2021-ben szeptember 24-25-én kerül sor.

A szervezők célja a diákok, szüleik, tanáraik és az egész nagyközönség számára bemutatni, hogy a műszaki és a természettudományok a mindennapjainkban milyen mértékben szövik át életünket, mennyire fontosak ezek a szakterületek a folyamatok leírásához, megértéséhez, új összefüggések felfedezéséhez; ahhoz, hogy jobban megértsük a körülöttünk lévő világot. Ezen túlmenően támogassa a közoktatási és felsőoktatási intézmények, illetve a gyakorlati helyet biztosító vállalatok együttműködését, népszerűsítse a tudományt, a tudományos és innováció tevékenységet és a kutatói életpályát.

Reméljük, hogy idén a szokásos módon lehet megünnepelni a kutatók éjszakáját, de még nem tudjuk, hogy a járványhelyzet lehetővé teszi-e a személyes megjelenést a rendezvényeken. A tavalyi rendezvény tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy sokan nagyon örültek az online programoknak látogatói oldalról, hatalmas volt a programok hatása, így remélhetőleg online programokkal fognak bővülni a hagyományos programok akkor is, ha nem lesznek korlátozások.

Az RCISD Regionális Tudásközpont a Kutatók Éjszakája Alapítvány az Európai Tudományért közreműködésével biztosítja az oktatási intézmények, az ELKH kutatóintézetek, az MTA, a múzeumok, a közkönyvtárak és a civil szervezetek számára országos szinten egységes és ingyenes megjelenést és regisztrációt.